Sportmassage

sport

Wat is sportmassage?

De  definitie van sportmassage is:

“Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te herstellen of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.”

Als je dit leest dan wekt dit al gauw de indruk dit is voor sporters, daar kan ik niet heen als niet sporter. Dat is niet waar, sportmassage is geschikt voor iedereen, sporter of niet.

Waarom sportmassage?

(Sport)massage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, bijvoorbeeld het gevoel van zware armen en/of benen, terug te dringen.

Door de massage ontstaat een betere doorbloeding van de spieren waardoor de stofwisseling positief wordt beïnvloed. Hierdoor worden de afvalstoffen die vermoeidheid, pijn en kramp veroorzaken beter uit de spieren afgevoerd waardoor de kans op blessures wordt verkleind en herstel wordt bespoedigd

Hierbij kan gedacht worden aan klachten ontstaan door

  • (sport)-blessures
  • Pijnklachten door verkrampte spieren
  • Nek- , schouder- en rugklachten
  • Hoofdpijn en migraine
  • Vermoeidheidsgevoel of spanningen door bijv. werk of sport.

Er zijn 2 soorten sportmassage

De stimulerende

Deze vorm van massage wordt vaak voor een lichamelijke inspanning gegeven om de spieren die bij deze inspanning nodig zijn vooraf al goed te laten doorbloeden waardoor een betere prestatie kan worden geleverd en de kans op blessures afneemt.

De sederende (ontspannende)

Deze vorm van massage wordt toegepast na het leveren van een lichamelijke inspanning en heeft als doel het afvoeren van afvalstoffen en vocht uit de spieren waardoor een sneller herstel van de spieren mogelijk is.

Maar je kan je natuurlijk ook gewoon laten masseren omdat het lekker is.

Therapeutische massagepraktijk